Filozófiánk

Spanyolországban a hússütés szertartás, a vendéglátás életfilozófia. Ezt hoztuk magunkkal Madridból Budapestre, otthonról haza.

Közel két évtizede valljuk a spanyol konyhaművészet értékeit, hiszünk a kiváló minőségű, eredetvédett spanyol alapanyagokban; évtizedes spanyol partnereink szakértelmében; a hagyomány és az innováció aranymetszésében. 20 évvel Budapest első tapas bárjának megnyitása után ma is azért dolgozunk, hogy az El Asador de Pata Negra minden asztalán, estéről-estére testet öltsön Spanyolország.

Tapas fogások tányérokon

Koncepciónk önmagában ikonikus, hiszen az „asador” spanyolul (hússütő) kemencét jelent, aminek a Pireneusokon túl éppúgy évszázados hagyománya van, mint az immár nálunk is közkedvelt tapasoknak. Mibrasa kemencénk ugyanakkor Magyarországon egyedülállónak számít, a legmodernebb konyhatechnológia és a spanyol grillezés évszázados tradíciójának ötvözete. A 300 fokon izzó faszénparázs fölé pedig csak a legkiválóbb alapanyagokat helyezzük.

És persze végtelen szenvedélyt a vendéglátás és a spanyol kultúra iránt.

Spanyolországban évszázadok óta áldoznak a minőségi sült húsok oltárán. A hagyomány és a szakértelem találkozásából a spanyol gasztronómia olyan emblematikus fogásai születtek, mint a segoviai malacsült, amelynek omlós húsát a római vízvezeték árnyékában kés helyett ma is egy porcelántányérral választják le a csontról.

Tapas fogások tányérokon

Faszénparázzsal fűtött, hagyományos spanyol kemencénk tehát nem egyszerű sütési eljárás; az asador garancia a minőségre. Célunk nem az ízek elfedése, hanem a természetes aromák kiemelése. Pácok és fűszerkeverékek helyett hat különféle sóval, és a legkiválóbb spanyol olívaolajokkal ízesítünk. Ez illik az Asador világszínvonalú húsaihoz (Clásicos), melyek az évek során kivívták a budapesti steak-rajongók elismerését – is.

Tapas fogások tányérokon

A Txogitxu steaket egyes szakértők a világ legjobb marhahúsának tekintik. Minőségét jól jelzi a modern baszk konyhaművészet megteremtője, az immár három évtizede három Michelin- csillaggal büszkélkedő Juan Mari Arzak mesterséf bizalma a Txogitxu iránt. Spanyolországban a marha első hat bordájáig a magas hátszínt chuletónnak hívják. Az állatokat 12-15 éves korában vágják le. Ez a „vaca vieja”, az öreg tehén, amelynek mély marhaíze és márványozottsága adja különlegességét.

Tapas fogások tányérokon

Minden más Kerékgyártó Zoltán, az El Asador de Pata Negra konyhafőnökének titka, akinek szezonális kreációi, a kreatív tányérok (Platos) alkotják az Asador étlapjának gerincét. Büszkék vagyunk rá, ahogyan büszkék vagyunk világhírű megmérettetéseken díjazott Kasztília és León-i sajtjainkra; a spanyol történelmi borvidékek legtöbbjét bemutató szortimentünkre; prémium kategóriás San Miguel Selecta sörünk hazai exkluzivitására; és persze magnéziummal dúsított, saját szűrt vizünkre, amelynek minden palackjában ott rejlik egy-egy csepp jótékonykodás és környezettudatosság is.

Losits Vilmos & Mókusz Szilveszter
tulajdonosok | El Asador de Pata Negra