Tapas: Spanyol ízek

Hol terem a tapas?

A spanyol gasztronómia egyik sajátossága a tapas. Míg világszerte tapas éttermek örvendenek nagy népszerűségnek, Spanyolországban bárokban fogyasztják, szeszes italok kísérőjeként.

Tapas falatozás Spanyolországban

A spanyolok későn vacsoráznak, általában 9-11 között, de sokszor még éjfélkor is. Munka után, vacsora előtt betérnek egy-két bárba, ahol szeszes ital mellé elfogyasztanak néhány tapast. Sokszor az is előfordul, hogy az este célpontja a különböző tapas- és italkóstolgatás, így bárról bárra járnak. A bárokban a tapas ételeket általában egy (hűtött vagy melegített) bárpultra teszik ki, így a vendégek csupán rámutatnak arra, amely elnyerte a tetszésüket. Egy tapa valóban néhány falatot, egy kis szendvicset vagy kis adag salátát jelent. Édességeket nem szokás tapasként fogyasztani – sőt, a legtöbb helyen a sós ételeket (pl. szárított sonka) részesítik előnyben, mert így több alkoholt tudnak eladni.

Spanyolországban a tapas bárok választéka általában 8-12 különböző ételből áll – ezek többsége tengeri herkentyű: koktélrák, garnélarák, tintahal, polip, de nagyon népszerű a chorizo kolbász és a serrano sonkás bocadillo, illetve az ezekkel töltött, sütött, főzött ételek is. A legfontosabb tapa azonban a spanyol omlett, minden tapas bárpulton megtalálható. Eredetileg csakis olyan ételeket szolgáltak fel tapasként, amiket pálcikákra lehetett húzni, vagy kézzel lehetett enni. Manapság saláták és egyéb villával fogyasztandó ételek is megtalálhatók egy spanyol bárpulton. Érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb tapas a mai napig hideg étel, vagy felmelegített, vagy melegen tartott – ritkán készül frissen, mint a külföldi tapas éttermekben.

Eredete

A tapas tradícióját állítólag X. Alfonz kasztíliai király indította el azzal, hogy egy betegségből borral és apró falatok fogyasztásával gyógyult fel. Ezért a tavernákban elrendelte, hogy bor mellé mindig szolgáljanak fel egy kis adag ételt.
Valószínűbb az a legenda, amely szerint Andalúziában, a tavernákban sherry kortyolgatása közben az italozók lefedték a poharakat kenyérrel vagy hússal, így az édes italt nem vették körbe a muslicák. A hússzelet sonka vagy chorizo volt – a kocsmárosok észrevették, hogy többet isznak az emberek, ha sós húst adnak az ital mellé, így hamarosan a tapa (ami fedőt jelent) az italozás egyenrangú részesévé vált.
Egy másik feltételezés szerint a tapas a 16. századból ered, amikor Kasztíliában a tavernákban az olcsó borokat érett, erős illatú sajtokkal szolgáltak fel, amellyel álcázták, azaz elfedték a bor ízét.
Egy másik népszerű legenda szerint XII. Alfonzó király megállt egy andalúziai csárdában Cádizban, ahol rendelt egy pohár sherryt. Mivel Cádiz egy szeles, poros város, a pincér füstölt sonkával letakarva szolgálta fel neki az italt, hogy nem menjen bele a por. A királynak ízlett az ital és a sonka kombinációja, ezért rendelt egy másik italt „fedővel”.

Miért éppen Pata Negra?

A Pata Negra spanyolul fekete patát jelent, de átvitt értelemben egyfajta minőségi szintet, kategóriát is jelöl, amibe beletartozik minden spanyol különlegesség, beleértve a sonkát és a bort is.

Múlt és jelen

A Pata Negra tapas bárokat a spanyol kultúra és gasztronómia iránt érzett tiszteletünk és szenvedélyünk hívta életre. Több éves spanyolországi tartózkodásunk alkalmával tapasztaltuk meg ezt a különös társasági formát, aminek egyből elkötelezettei és szerelmesei lettünk. Hosszas kutatás, kóstolás és tervezés után 2004 őszén megnyitottuk Magyarország első tapas bárját a Kálvin téren, amelyben minden apró részlet - az ételektől az italokig, a csempétől a szalvétáig - hamisítatlan mediterrán hangulatot idéz. Négy évnyi sikertörténet után, 2009-ben Budára is elvittük a tapasokat, és megnyitottuk második éttermünket a Frankel Leó úton. 2017 februárjában a Pata Negra család újabb étteremmel bővült, amely az El Asador de Pata Negra nevet kapta, és elsősorban a faszenes tüzelésű különleges Mibrasa sütőben készített hús- és halételeket helyezi előtérbe.

Rajongunk Spanyolországért: ízeiért, illataiért, szeretjük a lüktetését és azt a semmivel össze nem hasonlítható életérzést, amit az országban járva tapasztalhatunk, bármerre is járunk.

Kinek ajánljuk?

Mindenkinek, aki szereti a mediterrán ízeket, a sokszínű, mégis tradícionális alapokra épülő spanyol konyhát, a beszélgetéssel egybekötött falatozás-italozás örömét, a közvetlen spanyolos laza hangulatot, a fesztelen légkört, akár kézzel is ehet vagy tunkolhat az ember. Hisszük és valljuk, hogy a tapas-ozás nem csupán finom ételekről és italokról szól, hanem ennél jóval többet jelent. A tapas számunkra egy életérzés, melyre ha valaki ráérez, könnyen szenvedélyévé válhat. Jöjjön el hozzánk, és tapasztalja meg személyesen!